‘Onzekerheid is goed, dat houdt je scherp!’


18 september 2014 | Categorie: Zelfstandig ondernemen | Geen reacties
Onzekerheid bij ondernemers is goed, dat houd je scherp

Eind mei 2013 liep ik als ‘Koosje Werkloosje’ de Kamer van Koophandel binnen, om er even later als ‘directeur-grootaandeelhouder’ van @Inkt! weer naar buiten te lopen. Ik had een enorme berg bedwongen en keek trots terug op het pad dat ik had afgelegd: wát een machtig gevoel gaf me dat.

Ik zp’er? Echt niet!

Die enorme berg verscheen enkele maanden eerder op mijn pad. Een communicatiestrateeg zette mij aan het denken, toen hij ons kennismakingsgesprek een verrassende wending gaf: ‘Heb je er wel eens over gedacht om copywriter te worden?’ ‘Eh… nee, niet echt,’ stamelde ik oprecht en een beetje verbaasd. ‘Misschien is dat iets voor jou. Als zelfstandig professional zijn er best wat mogelijkheden.’ Mijn eerste reactie was weinig positief. Ik had altijd in loondienst gewerkt en zocht zekerheid: in mijn inkomen, in mijn werkomgeving en voor mijn toekomst. Dat ging ik toch zeker niet op het spel zetten?

Ja, ik wil!

Naarmate de tijd vorderde, stelde ik mijn mening bij. De harde afwijzing werd een voorzichtige nieuwsgierigheid en uiteindelijk een volmondig: ‘Ja, ik wil!’ Maar daar ging wel een hele waslijst vragen aan vooraf. Wat is een zp’er? Welk tarief kan ik doorrekenen? Welke rol heeft de Belastingdienst? Hoe zit het met mijn pensioen? Hoe kom ik aan opdrachten? Ik zocht online, ik las boeken, ik bezocht een startersbijeenkomst en ik meldde me aan voor ‘Start slim’ van het UWV werkbedrijf.

Ik leefde helemaal op en pakte door: ik schreef een ondernemersplan, legde contact met andere (startend) ondernemers, maakte keuzes over ‘mijn eigen ik als merk’, sprak met inspirerende tekstschrijvers én schreef me in bij de Kamer van Koophandel.

De opdrachten druppelden binnen en met veel enthousiasme hielp ik mijn opdrachtgevers met schrijven. Alles viel op zijn plek en ik kon de hele wereld aan, dacht ik.

Waar ben ik aan begonnen?

Uit het niets rezen soms bergen waar ik niet op berekend was. Zo werd ik, ondanks mijn voortvarende start, regelmatig overvallen door onzekerheid. ‘Waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen!’ Ik miste mijn collega’s bij wie ik te rade kon gaan. Ik moest alles zelf doen en zelf oplossen. Totdat ik merkte dat er vele collega-ondernemers bereid waren om mij te helpen. Als ik maar durfde te vragen. Zij lieten mij bijvoorbeeld inzien dat onzekerheid hoort bij het ondernemerschap. Een doorgewinterde tekstschrijver vertrouwde me zelfs toe dat onzekerheid goed is: ‘Dat houdt je scherp en alert’.

Durf te vragen: het werkt!

En nu? Nu omarm ik mijn onzekerheden. Ik heb geleerd dat ik onoverbrugbare bergen niet uit de weg moet gaan. Er is altijd wel een gids beschikbaar die mij helpt het best bewandelbare pad te kiezen. Maar ik moet die gids wel zélf opzoeken en aanspreken. Alleen dán kan ik die berg bedwingen en met een trots gevoel terugkijken op het pad dat ik heb afgelegd. En dat geeft me energie voor de toekomst; dát geeft me een machtig gevoel!


Geef een reactie